Veel mensen kijken jaarlijks met angst en beven naar het naderende voorjaar. Ze vrezen de allergieën die gepaard gaan met het wisselen van winter naar de lente. De gedachte aan de bloeiende grassen, pollen en bijkomende ongemakken doet vele mensen rillen. Tranende en jeukende ogen, gezwollen slijmvliezen of zelfs kortademigheid en bronchitis liggen op de loer. Wist u dat bijna één op de drie Nederlanders in de loop van zijn of haar leven in meer of mindere mate last heeft van een allergie? Wat is een allergie ayurvedisch perspectief? Waarom krijgen sommige mensen een heftige reactie op onschuldige, maar lichaamsvreemde stoffen, zoals pollen en dierenharen? Wat adviseert de ayurveda ter voorkoming van en het oplossen van allergieën? Vrijwel alle producten die een ayurvedische levensstijl ondersteunen helpen bij het tegengaan van allergieën. U bestelt ze eenvoudig online bij een gespecialiseerde aanbieder van ayurvedische producten.
Al in de eeuwenoude teksten van ayurveda, de Charaka Samhita, worden allergieën symptomen uitgebreid beschreven. Pollenallergieën treden vooral in de lente en vroege zomer op, wanneer Kapha in de natuur overheerst. Tegelijkertijd zijn allergieën zoals hooikoorts, pollenallergie en allergische astmatische bronchitis Kapha-kenmerken. Er is dan een teveel aan Kapha in het lichaam aanwezig.
Wanneer een lichaamsvreemde stof, bijvoorbeeld een bacterie of allergeen in ons systeem terecht komt, reageert het lichaam met een afwerende reactie in de vorm van niezen en hoesten. Maar waarom heeft niet iedereen hier last van? De Ayurveda legt het als volgt uit: bij mensen die geen last hebben van allergieën (‘ojas’) zijn de weerstand en immuniteit sterker zijn dan bij mensen die wel allergieën hebben. ‘Ojas’ ontstaat wanneer voeding optimaal verteerd wordt. Bij allergieën is er meestal sprake van een verzwakt spijsverteringsvuur, dat het ontstaan van ojas in de weg staat. Het leidt tot een ophoping van afval- en gifstoffen (ama), die zich in een volgend stadium verspreiden door de lichaamskanalen, waar ze blokkades of zelfs ontstekingen kunnen veroorzaken. In het geval van een allergie kan dit zich uiten in de vorm van jeuk, slijmophoping, en een suf, vermoeid of prikkelbaar gevoel.
Wie allergieën wil tegengaan, moet ervoor zorgen dat eerst ‘agni’, of een gezonde spijsverterings- en stofwisselingsenergie ontstaat. Een goed dag- en seizoensritme helpt daarbij. Oftewel: vroeg naar bed, vroeg eruit, oliemassage van hoofd en lichaam in de ochtend, voedingsmiddelen van hoge kwaliteit (bio), een warm en licht ontbijt, tussen de middag een warme, voedzame hoofdmaaltijd en vroeg op de avond een licht diner (liefst ook warm). Let er daarbij op dat u de maaltijden in alle rust tot u neemt. Ook regelmatig bewegen is belangrijk, evenals op het jaargetijde afgestemde kleding. En probeer vooral ook eens een heetwaterkuur, ter ondersteuning van de natuurlijke uitscheidingsprocessen.
Wij hopen dat u met bovenstaande iets meer te weten bent gekomen over het tegengaan van allergieën. Wilt u meer weten over het tegengaan van allergieën? Bij een specialist in de Ayurvedische leer kunnen ze u er meer over vertellen. Ook hebben zij producten waarmee u bovenstaande ‘maatregelen’ kunt nemen.