Maag- en darmklachten zijn ontzettend vervelend. Deze problemen kunnen een grote impact hebben op uw gezondheid. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor maagklachten, zoals een voedselvergiftiging, een virus of een bacterie. Een gevaarlijke bacterie is de helicobacter pylori. Dit kan goed de oorzaak zijn van uw langdurige maagklachten. Wij vertellen u in dit blog meer over deze bacterie. U leest wat de helicobacter pylori is, welke klachten hij veroorzaakt en wat u daaraan kunt doen
De helicobacter pylori is een van de weinige bacteriën die kan overleven in het zoutzuur van de maag. Deze bacterie leeft in het slijmvlies van de maagwand. Het is de grote veroorzaker van problemen zoals een maagslijmvliesontsteking, een maagzweer of maagkanker. In ontwikkelingslanden is bijna de hele bevolking besmet met de helicobacter pylori. Niet iedereen ondervindt hierdoor klachten. Ook in Nederland dragen veel mensen de bacterie met zich mee.
Pijn in de maagstreek of achter het borstbeen is de meest voorkomende klacht. De pijn kan toenemen bij een lege maag en afnemen na het nemen van een maagzuurremmer. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug, schouderbladen of hals. De helicobacter pylori kan daarnaast de volgende maagklachten veroorzaken:
Allereerst moet u erachter komen of de helicobacter pylori de veroorzaker is van uw klachten. De meest betrouwbare methode is een kijkonderzoek van de maag. Maar de bacterie kan ook opgespoord worden door een bloed- of ontlastingsonderzoek. Een antibioticakuur kan vervolgens helpen om de bacterie te bestrijden. Ook probiotica kunnen de helicobacter pylori bestrijden. Overleg altijd met uw huisarts voor de beste behandeling in uw situatie.